Helena Armed Forces Reserve Center

Project overview

Originally constructed in 2001, the Helena Armed Forces Reserve Center is one of CWG’s largest projects to date. CWG was commissioned by the Department of Military Affairs to renovate the interiors in different sections of the building from 2017 – 2020. The first phase of this project was to upgrade the interior lobby and corridor finishes. One of the client’s main goals was to have an area where they could display a large collection of military-related art and photography. The second phase of this project included renovations to the Auditorium/Classrooms. The scope of work included new flooring, paint, lighting, and a facelift of the podium area. Many presentations are held in the auditorium and it needed to be updated to better highlight presenters and recipients. Both projects not only required stately aesthetics, but also an understanding of the functionality and durability of military spaces.

Helena Armed Forces Reserve Center

Process

  • The lighting was upgraded to LED for energy savings and maintenance reduction.
  • The wainscotting is a vinyl wallcovering and wood chair rail that adds visual interest down the massive corridors, as well as added protection.
  • New flooring was installed in the vestibules and corridors. CWG’s designers selected a wood-look rubber base in a traditional profile to give the visual of real wood, but the performance and function of rubber.
  • New carpet and rubber base were installed in the Auditorium. An accent carpet border was included to ensure it was easily cleanable.
  • Contemporary interior stone and linear wallcovering were used to ensure the sophistication that the client desired.

Outcome

Upgrades to lobbies, vestibules, corridors, auditoriums, and classrooms were accomplished in different phases of the project. The Department of Military Affairs wanted these areas to be sophisticated and inviting, yet photo-worthy. To achieve the client’s goals for the space our team carefully listened to their needs and planned the designs accordingly. To add visual interest, the Montana State Seal and the National Guard Seal were directly placed within the high-traffic LVT floors. These detailed seals act as a visual centerpiece for the space and pay homage to the military men and women who walk the hallways daily. The series of interior remodels will provide a timeless appearance for years to come with the added durability to withstand a great deal of daily wear and tear.